Recepten creamiddag
In de school worden bij creamiddagen gerechten bereid. Onderstaand staan de recepten voor deze gerechten.
1. Tomatensoep
2. Kippensoep
3. Broccolisoep
4. Uiensoep (idee vanuit AH)
5. Bloemkoolkerrie (Miemelemiesoep) (idee vanuit AH, aangepast voor school)
6. Quiche met brie en appel
7. Gazpacho (koude tomatensoep)
8. Gerookte kipcocktail
9. Gevulde eieren
10. Groentedip
11. Oma's appeltaart
12. Sandwiches
13. Saté
14. Zandkoekjes
15. Italliaans roerbakschotel (idee van AH, aangepast voor school)
16. Shrikand (Indiaas nagerecht)
1. Tomatensoep (ong. 3 liter)
Ingrediënten:
500 g tomaten
2 uien
2 teentjes knoflook
bouillonblokjes of pakje soep
boter of kruidenboter (naar keuze)
300 g gehakt
1 ei
paneermeel of beschuit (ongeveer 3 eetlepels)
bakje kruidenkaas
zout
peper
Snipper de ui, pers de knoflook en fruit deze aan in de boter totdat de uien glazig zijn.
Snij de tomaten in stukjes en voeg deze toe.
Bak 2 a 3 minuten en voeg daarna 2,5 liter water en bouillonblokjes of een pakje soep toe (of beiden).
Breng het geheel aan de kook en kook 5 à 10 minuten totdat de tomaten zacht zijn.
Kneed het gehakt met het ei en de paneermeel en voeg zout en peper toe. Zorg dat het mengsel droog genoeg is om balletjes van te draaien. Voeg zonodig nog paneermeel toe. Maak kleine balletjes en leg deze op een bord.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kruidenkaas toe.
Zet de soep terug op het vuur en voeg de gehaktballen en vermicelli toe. Kook totdat de gehakballetjes en vermicelli totdat ze gaat zijn.
Proef de soep af en voeg desgewenst nog kruiden of bouillonblokjes toe.
Smakelijk eten!
2. Kippensoep (ong. 3 liter)
Ingrediënten:
3 x prei
600 g kipfilet
kruidenboter/boter/olie
kippenbouillonblokjes (7x)
vermicelli
Snij de prei in kleine ringetjes (evt. in vieren) en de kipfilet in blokjes.
Bak de kipfilet in de kruidenboter (of boter of olie) tot deze gaar is. Voeg de prei toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg heet water toe (ong. 3 liter) en de bouillonblokjes. Roer rustig tot de soep kookt. Laat zachtjes koken en voeg de vermicelli toe. Als de vermicelli gaar is, is de soep klaar.
3. Broccolisoep (basissoep, iedere groente kan gebruikt worden), ong 3 liter
Ingrediënten:
500 g broccoli
2 uien
2 teentjes knoflook
bouillonblokjes
boter of kruidenboter (naar keuze)
300 g gehakt
1 ei
paneermeel of beschuit (ongeveer 3 eetlepels)
bakje kruidenkaas
zout
peper
Snipper de ui, pers de knoflook en fruit deze aan in de boter totdat de uien glazig zijn.
Snij de broccoli in stukjes en voeg deze toe.
Bak 2 a 3 minuten en voeg daarna 2,5 liter water en bouillonblokjes (of beiden).
Breng het geheel aan de kook en kook 10 à 15 minuten totdat de broccoli zacht is.
Kneed het gehakt met het ei en de paneermeel en voeg zout en peper toe. Zorg dat het mengsel droog genoeg is om balletjes van te draaien. Voeg zonodig nog paneermeel toe. Maak kleine balletjes en leg deze op een bord.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kruidenkaas toe.
Zet de soep terug op het vuur en voeg de gehaktballen en vermicelli toe. Kook totdat de gehakballetjes en vermicelli totdat ze gaat zijn.
Proef de soep af en voeg desgewenst nog kruiden of bouillonblokjes toe.
Smakelijk eten!
4. Uiensoep (ongeveer 3 liter)
1 net uien
2/3 knoflookteentjes
1 grote kruimige aardappel
kruidenboter om in te bakken (1/2 bakje)
runderbouillonblokjes
tijm
nootmuskaat
citroensap
garnering: verse peterselie (klein beetje op soep strooien na bereiding)
Kaasstokbroodje:
1 ciabatta
kaas
Bereiden:
Uien, knoflook en tijm fruiten in kruidenboter tot uien glazig zijn. Aardappel met 2,5 of 3 liter liter water toevoegen en aan de kook brengen.
Als de uien en aardappel zacht zijn en pureren.
2 eetlepels citroensap toevoegen en
nootmuskaat naar smaak.
Kaasbroodjes: ciabatta (of stokbrood) snijden en op elk sneetje kaas leggen. Grillen in oven tot de kaas gesmolten is. Serveren bij of in de soep.
5. Bloemkoolkerriesoep (Miemelemiesoep) (bron: AH, aangepast voor school)
- 1 bloemkool
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 2 el olijfolie (of kruidenboter of wokolie)
- 1 el kerriepoeder
- 750 ml heet water
- 1 groentebouillontablet
- 1 el sojasaus
- 200 ml kokosmelk
- 125 g spekreepjes gerookt
Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de steel in stukjes. Verhit de helft van de olie in een soeppan. Bak hierin gedurende 3 min. de bloemkoolroosjes, de stukjes die je van de steel hebt gesneden en de kerrie. Roer regelmatig.
Voeg heet water, de bouillontablet en sojasaus toe. Laat met de deksel op de pan 15 min. op laag vuur koken.
Voeg de kokosmelk toe aan de soep en verwarm 3 min. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de spekjes krokant. Neem de soep van het vuur, pureer met de staafmixer en breng op smaak met peper. Verdeel over de kommen en garneer met de spekjes.
6. Quiche met brie en appel
Ingrediënten
- 1 struik bleekselderij
- 60 g ongebrande walnoten
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- 2 el traditionele olijfolie
- 4 middelgrote eieren
- 200 g volle Franse kwark (bak)
- 200 g roombrie
- 1 Granny Smith appel
Keukengerei:
- Snijplank
- Snijmes
- Quichevorm
- Kom om kwark te kloppen
- Koekenpan voor de bleekselderij
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de bleekselderij in boogjes en hak de walnoten grof. Bekleed de ingevette vorm met het ontdooide bladerdeeg.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de bleekselderij 5 min. Schep de bleekselderij met ¾ van de walnoten in de vorm. Klop de eieren los met de kwark en schenk over de bleekselderij.
Snijd de brie in plakken. Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in parten. Leg dakpansgewijs en in een cirkel de brie en appel op de vulling. Bestrooi met de rest van de walnoten. Bak in 35-40 min. goudbruin en gaar.
7. Gazpacho (koude tomatensoep)
Ingrediënten:
500 g
smakelijke tomaten, in vieren gesneden en zonder zaden
¼ komkommer, geschild en grofgesneden
1 rode paprika, zonder zaden en grofgesneden
2 teentjes knoflook
1 kleine ui, in vieren gesneden
1 sneetje brood, circa 30 g, in stukjes gescheurd
2 el rode-wijnazijn
½ tl zout
2 el olijfolie, extra vergine
500 ml tomatensap
1 el tomatenpuree
Nodig:
Blender
snijplanken
snijmesjes
2 eetlepels
Bereiden:
Meng de ingrediënten in een grote kom. Schep het mengsel in gedeeltes in de blender en pureer het tot het smeuïg is. Giet de soep in een grote, schone kom en proef of er nog iets bij moet.
Ruim alles op en zorg dat de afwas in de afwasmachine gezet wordt.
8. Gerookte kipcocktail
Ingrediënten:
Bleekselderij
Gerookte kip
2 ananasschijven
Mayonaise
Kerriepoeder
Yoghurt
Keukengerei:
2 Snijplank
2 Schilmesje
schaaltje
3 eetlepels
Bereiden:
Snij 2 stengels van de bleekselderij af en was deze. Haal de draadjes eraf en snijd ze in kleine schijfjes.
Snijd de gerookte kip in blokjes.
Snijd de schijven ananas in kleine stukjes. Roer daarna de kip, ananas en bleekselderij door elkaar.
Saus: meng twee eetlepels mayonaise en twee eetlepels yoghurt door elkaar en doe hier een theelepel kerrie bij. Voeg nog zout en peper toe, meng goed en proef wat er nog bij moet. Giet het daarna over de kipcocktail.
Ruim alles op en zorg dat de afwas in de afwasmachine gezet wordt.9. Gevulde eieren.
Ingrediënten:
12 gekookte
eieren
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
3 theelepels mosterd
snufje paprikapoeder
snufje kerrie
paprikapoeder om te garneren
Keukenmateriaal:
2 schilmesjes
4 eetlepels
1 theelepel
serveerschaal
passer vite
spuitzak met spuitmondje
schaal om vulling te maken
Bereiden:
Pel de eieren en snijd ze doormidden in de lengte (voorzichtig!). Haal het eigeel eruit, leg dit in de schaal en snij een klein plakje van de onderkant van het halve ei af. Doe het kleine plakje eiwit bij et eigeel. Zet het daarna op de serveerschaal. Doordat je een klein plakje van het halve ei snijdt, blijven ze beter staan.
Doe het eigeel in de passer vite met de kleine plakjes eiwit die je van de halve eieren afgesneden hebt. Maal het eigeel fijn in de schaal.
Meng de mayonaise, yoghurt, mosterd, paprikapoeder en kerrie door het eigeel en meng totdat het een goed door elkaar gemengd is. Proef een beetje (met een schone lepel!) om te weten of het lekker is.
Vul de spuitzak (vraag instructie) en spuit mooie toefjes in het eiwit.
Strooi een klein beetje paprikapoeder over de gevulde eieren als garnering.
Ruim alles op en zorg dat de kookspullen in de afwasmachine gezet worden.10. Groentedip
Ingrediënten:
Paprika
Wortel
Komkommer
Mayonaise
Ketchup
Yoghurt
Peper
Zout
Knoflook
Griekse yoghurt
Kerrie
Keukengerei:
6 schaaltjes
4 eetlepels
snijplanken
3 schilmesjes
knoflookpers
Bereiden:
Snijd de groenten in ‘dipstukjes’, lange reepjes of plakjes. Je moet ze met je vingers vast kunnen pakken en dan in de dipsaus doen.
Cocktailsaus (zonder de cocktail): neem 3 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels mayonaise en een 2 eetlepels katchup. Doe er wat zout en peper bij en roer goed. Proef of er nog meer bij moet.
Kerriesaus: neem 3 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels yoghurt. Doe er een theelepel kerrie bij en wat zout en peper. Roer goed en proef of er nog iets bij moet.
Knoflooksaus: neem 4 eetlepels Griekse yoghurt en 3 eetlepels mayonaise. Maak twee tenen knoflook schoon en pers deze uit boven de yoghurt. Doe er wat zout en peper bij en roer goed. Proef en kijk of er nog iets bij moet.
Leg de groenten op een bord en zet er de drie dips bij.
Ruim alles op en zorg dat de afwas in de afwasmachine gezet wordt.11. OMA’S APPELTAART
10-12 PERSONEN, GEBRUIK EEN VORM VAN 24CM
INGREDIËNTEN:
• 200 gram boter
• 200 gram witte basterdsuiker
• 400 gram zelfrijzend bakmeel
• 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
• 8 gram vanillesuiker
• snufje zout
• 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
• 75 gram kristalsuiker
• 3 tl kaneel
• 15 gram paneermeel
Keukenspullen:
Grote kom om deeg in te maken
Schaal om appel in te mengen
Kleine kommetje om ei in de verdelen
Afvalbakje voor de schillen van de appel
Mes(sen) om appel te snijden
Kopje
Springvorm
Plank om deeg op uit te rollen
Deegroller
• Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken.
• Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel in 3 delen.
• Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel.
• Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
• Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.
• Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover
• Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.
• Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren.
• Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.
• Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.
• Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is deze taart heel erg lekker. Maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder, als de smaken lekker zijn doorgetrokken
12. Sandwiches
Ingrediënten:
Casinobrood
wit of bruin
Boter (om te smeren op brood)
Paté
Komkommer
Tonijn
Mayonaise
Peper
Augurk
Kaas
Sla
Tomaat
Keukengerei:
3 borden
Mes
3 schilmesjes
Snijplanken
Broodmes
Schaaltje
3 eetlepels
Bereiden:
Sandwiches met paté en komkommer: pak twee sneetjes brood smeer hier licht boter op. Smeer op één boterham paté en leg er dunne plakjes komkommer op. Leg de lege boterham op de belegde en druk een beetje aan. Snijdt de korstjes er aan alle kanten dun af en snijdt de sandwich in twee driehoeken. Leg ze op een bord.
Sandwiches met tonijn: open het blikje tonijn, laat het water eruit lopen en doe de tonijn in een schaaltje. Roer er een lepel mayonaise doorheen. Snijdt twee augurken in kleine stukjes en meng dit ook door de tonijn, voeg ook een beetje peper toe. Pak twee sneetjes brood, beleg 1 helft met de tonijnsalade en leg het andere hier bovenop. Druk een beetje aan. Snijdt de korstjes er aan alle kanten dun af en snijdt de sandwich in twee driehoeken. Leg ze op een bord.
Sandwiches met kaas: pak twee sneetjes brood, besmeer 1 licht met boter. Leg er dan kaas op, maak de kaas passend voor het broodje, zorg dat het niet uitsteekt. Leg er dunne plakjes tomaat op. Leg daarna een blaadje sla op de kaas. Leg daarna het sneetje brood erop. Druk een beetje aan. Snijdt de korstjes er aan alle kanten dun af en snijdt de sandwich in twee driehoeken. Leg ze op een bord.
Ruim alles netjes op en zorg dat de afwas in de afwasmachine gezet wordt.
13. Saté (kip)
Ingrediënten:
•1 kleine ui
•1 teentje knoflook
•150 ml melk
•2 eetlepels ketjap
•2 eetlepels pindakaas
•2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
• olijfolie, om in te bakken
Als je een pittige saus wilt:
•1/2 eetlepel sambal oelek (naar keuze)
Keukengerei:
Snijplank
Mes
Knoflookpers
Kleine steelpan
Koekenpan
Garde
4 eetlepels
Maatbeker
Houten spatel
Bereiding:
1.Snipper de ui en pers de knoflook.
2.Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de ui en het knoflook aan.
3.Voeg de overige ingrediënten toe, roer dit met een garde goed door en breng aan de kook. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
Satévlees.
Ingrediënten:
Kipfilet
Ketjap
Olie om in te bakken
Keukengerei:
Koekenpan
Houten spatel
Snijdt de kipfilets in kleine blokjes, bak deze op het vuur in een beetje olie totdat ze gaar zijn. Voeg daarna een scheutje ketjap toe. Doe de stukjes vlees in de satesaus die je gemaakt hebt.
14. Zandkoekjesdeeg
- 125 g zachte boter
- 75 g poedersuiker
- 2 tl vanillesuiker
- 1 mespuntje zout
- 135 g bloem
- 1 el cacaopoeder
Keukengerei:
Kom
Deegroller
Bakplaat
Bakpapier
Uitsteekvormpjes
Kneed de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en bloem tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 helften en kneed door één deel het cacaopoeder. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Bestuif het aanrecht met bloem en rol de twee soorten deeg uit tot een plak van circa 4 millimeter dik. Steek figuurtjes uit naar wens. Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Je kunt de koekjes ook versieren met deeg dat over is na het uitsteken.
Ingrediënten:
5 middelgrote aardappelen
1 bol mozzarella
1 rode paprika
1/2 courgette
1 ui
3-4 plakken salami
1 tl Italiaanse kruiden
1 tl tijm
zout en peper
Stap 1:
schil de aardappels en snij ze in blokjes.
Stap 2:
Snij de courgette, salami en mozzarella ook in blokjes.
Stap 3:
Snij de ui in halve ringen en de paprika in reepjes.
Stap 4:
Doe wat olijfolie in de pan en bak de aardappels ongeveer 10 minuten.
Stap 5:
Doe na 10 minuten de courgette en de paprika erbij. Doe daarna ook de kruiden en wat zout en peper erbij. Bak dit 5 minuten aan.
Stap 6:
Voeg daarna de ui toe en bak dit ongeveer 3 minuten mee.
Stap 7:
Doe als laatst de mozzarella en de salami erbij. En verwarm dit tot de mozzarella lekker begint te smelten.
16. Shrikand
Ingrediënten:
• 1 l Griekse yoghurt
• 1 el melk
• 2 g saffraan
• 150 g poedersuiker
• 1 el kardemompoeder
• 100 g cashewnoten
• 150 g pistachenoten
• 100 g amandelen
Mangocoulis
• 1 mango
• 50 g suiker
• 150 g water
Stap 1:
Giet de Griekse yoghurt in een platte schaal en zet koud.
Stap 2:
Verwarm de melk (niet koken) en voeg de saffraan toe totdat deze oplost. Laat de saffraanmelk afkoelen.
Stap 3:
Hak de helft van de pistachenoten, cashewnoten en amandelen heel fijn. Roer voorzichtig de poedersuiker, kardemompoeder, saffraanmelk en gehakte noten door de Griekse yoghurt.
Stap 4:
Schil de mango en snijd het in kleine stukjes
Stap 5:
Doe de Mango in een kleine steelpan met de suiker het water.
Stap 6:
Breng het aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat het geheel zachtjes door koken voor ongeveer 10 minuten.
Stap 7:
Pureer met de staafmixer de mango tot een gladde coulis. Giet het in een bakje. En zet het in de koelkast tot gebruik.