Paulusschool
Kerkstraat 68
6987 AD Giesbeek
tel. 0313- 631273Paulusinfo

Nieuws


Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2021!

Team PaulusschoolMadrid, 2020

Sinterklaas en zijn Pieten.

Sinds enkele jaren woedt er tegen de Sinterklaastijd aan een steeds heftiger wordende discussie. Naast gelukkig een grote middengroep zijn er felle voor- en felle tegenstanders van volledig zwart geschminkte pieten. Tussen deze twee uitersten gaat het er steeds harder en onverdraagzamer aan toe.

De kinderen waar het feest toch voor bedoeld is lijken daarbij vergeten. Op onze school schminkten we altijd volledig. Vooral om herkenning tegen te gaan. Niet dat er dan nooit herkend werd. Maar dat werd vrolijk opgelost door de functie van tijdelijke hulppiet, ook al werd piet herkend als buurvrouw, geen bezwaar. Op het internet circuleren zelfs filmpjes van een kleuterjuf die zich voor de klas omkleedt tot Sinterklaas. Na het terug omkleden voor de volle klas krijgt juf de enthousiaste opmerking “Juf, Sinterklaas was net in de klas!”

Hoewel de discussie tot op heden hier op school amper gevoerd werd zal dat dit jaar waarschijnlijk anders zijn. Naar aanleiding van gebeurtenissen in o.a. Amerika kwamen er de afgelopen tijd al veel geluiden naar voren. In de Volkskrant van 1-8-2020 stond een interview met de sportcommentator Gerri Eickhof aangaande racisme. Dat was schrikken. De ervaringen van een paar gekleurde vrienden van kinderen van collega’s bevestigden dat vervelende beeld.

Wij willen als team van de Paulusschool gewoon een fijn feest met Sinterklaas waar kinderen en ouders zich goed bij voelen. Ongeacht hun kleur, afkomst, geslacht of wat dan ook. Ieder kind doet ertoe. Het verhaal van Sint gaat over een bisschop die hulp krijgt van een aantal helpers die via de schoorsteen pakjes bij kinderen in huis brengen. Door het door de schoorsteen moeten kruipen krijgen ze vegen van roet aan zich. Dus lijkt roetveegpieten een logisch vervolg. Dat doet niets af aan traditie of cultuur. Vroeger waren pieten per definitie man, dat is nu gelukkig ook anders.

Vandaar het besluit vanuit MT en team, met instemming van de MR, om met ingang van dit schooljaar op school alle pieten te schminken als roetveegpieten.
Vakantierooster Paulusschool 2020-2021

Het rooster voor het schooljaar 2020-2021 is bekend. Hieronder vindt u de data dat er vakanties zijn en de school gesloten is:

KERSTVAKANTIE: 21-12-2020 t/m 01-01-2021
VOORJAARSVAKANTIE: 15-02-2021 t/m 19-02-2021
GOEDE VRIJDAG: 02-04-2021
PASEN, 2E PAASDAG: 05-04-2021
KONINGSDAG: 27-04-2021
MEIVAKANTIE incl. Hemelvaart: 03-05-2021 t/m 14-05-2021
PINKSTEREN: 24-05-2021
S
TUDIEDAG: vrijdag 23-07-2021
ZOMERVAKANTIE: 26-07-2021 t/m 03-09-2021Beste ouders,

Iedere leerling vanaf groep 5 krijgt van de school een gratis ear-in koptelefoon verstrekt. Daarop komt de naam van de leerling te staan. De kinderen bewaren hun eigen ear-in koptelefoon in hun la en gebruiken deze als ze gaan werken  met de computer. Bij verlies of een kapot gemaakte koptelefoon is er een nieuw exemplaar verkrijgbaar bij Linda tegen nieuwprijs (€11,-). Ook kunnen in dat geval de kinderen “oortjes” van thuis meebrengen.

De kinderen van de groepen 1 tot en met 4 gebruiken nog wel de “oude” koptelefoons.

Met vriendelijke groet,

Hemmie Janssen

Bovenbouwleider PaulusschoolNieuwe aanmeldingen

Voor het inschrijven van nieuwe leerlingen willen wij de ouders graag uitnodigen voor een intake gesprek. Wordt uw kind 4 jaar voor juli 2021, dan verzoeken wij u contact op te nemen op telefoonnummer 0313 631273 om een afspraak te maken met Cees van Helvoirt, directeur, of Karin Roekens, intern begeleider. Kleutervaardigheden

Als kinderen 4 zijn, gaan ze naar de basisschool en leren ze allerhande dingen. Bij de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf leren kinderen al vaak veel vaardigheden, zoals zelf de jas en schoenen aantrekken. Voor kinderen die naar groep 1 van de basisschool gaan, zijn er een aantal 'basisvaardigheden' die erg handig zijn om alvast te oefenen thuis, zodat ze dit al zelfstandig kunnen wanneer ze naar groep 1 gaan. Welke zijn dit?

Zelf de schoenen aan- en uittrekken (met strikken/dichtdoen nog helpen als nodig).
Zelf sokken uittrekken, liefst ook aantrekken (met aantrekken nog helpen als nodig).
Zelf de jas aantrekken (met knopen/rits nog helpen als nodig).
Zelf de billen afvegen na bezoek aan het toilet.
Zelf de broek optrekken na een wc-bezoek (met knopen/rits nog helpen als nodig).

Door kinderen deze vaardigheden aan te leren (en op deze leeftijd is bovenstaande goed aan te leren) helpen we mee om het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid te bevorderen. Jonge kinderen voelen zich trots als ze al heel veel zelf kunnen en dat is bijzonder positief!

We zouden het fijn vinden als u de genoemde vaardigheden thuis oefent, zodat ze dit op school kunnen laten zien. Mocht u vragen hebben, kom dan even bij ons langs.
Pennen op school


Voor het gebruik van pennen zijn er de volgende afspraken gemaakt:

De leerkracht bepaalt wanneer een kind toe is aan het schrijven met een pen in plaats van een potlood (vaak in groep 4).

De leerling mag kiezen uit: een vulpen, een Schneider Schleider Edge pen (balpen) of een gele Schneider Tops balpen. Deze worden verstrekt door school, evenals de vullingen hiervoor. Wanneer de balpennen leeg zijn, kan de leerling een nieuwe pen halen bij de administratie.

De leerling kan in overleg met de leerkracht een pen meenemen van thuis. De vullingen hiervoor worden niet op school verstrekt en moeten daarom op eigen kosten van thuis meegenomen worden. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van dezelfde vullingen als op school aanwezig zijn, kunnen deze wel door school verstrekt worden. 

Wanneer een pen van school stuk gaat door toedoen van de leerling zelf, wordt er eenmalig een nieuwe pen verstrekt. Voor elke pen die daarna stuk gaat (door toedoen van de leerling zelf) wordt een bedrag van € 2,- gerekend. De leerling kan een nieuwe pen afhalen tegen betaling van € 2,- bij de administratie. 

Wanneer een pen stuk gaat zonder dat de leerling hier iets aan kan doen, wordt uiteraard een nieuwe pen kosteloos verstrekt.